Energie besparen voor dummies

Energie besparen

Iedereen voelt het wel in de portefeuille: de stijgende energieprijzen. De prijs van onder andere elektriciteit, benzine en diesel is historisch hoog. Het lijkt wel alsof energie een luxeproduct is geworden… Toch kan je niet zonder, want het gemiddelde gezin verbruikt jaarlijks rond de 2500 kWh elektriciteit en 1200 kubieke meter gas. Veel mensen zijn dan ook op zoek naar een manier om hun energieverbruik te verlagen en zo ook wat meer over te houden op het einde van de maand. Wil jij dat ook proberen, maar heb je geen idee wat je precies kan doen? Dan is dit artikel precies wat je zoekt. We geven jou namelijk concrete tips mee om zoveel mogelijk energie te besparen.

Tips om op lange termijn energie te besparen

Je spaart het meeste geld uit door op de lange termijn minder te verbruiken. Een van de beste zaken die je daarom kan doen, is je huis zoveel mogelijk isoleren. Een huis waarvan het dak niet geïsoleerd is, verliest tot 30% van zijn warmte. Gevolg: het wordt kouder in huis en je moet nog meer verbruiken om het terug warm te krijgen. Een dakisolatie is dus zeker de moeite waard om op lange termijn jouw verbruik naar beneden te halen. Ook ramen met dubbel glas kunnen helpen om tot 6 keer minder warmte te verliezen. Denk ook eens out of the box: isoleer je boiler en leidingen om stiekem energieverlies te vermijden. Bij de doe-het-zelfzaak vind je tal van materialen, zoals minerale wol en polyurethaanschuim, om zelf aan de slag te gaan met isoleren.
Het installeren van een warmtepomp is een duurzame manier om je verbruik op de lange termijn te verlagen. De warmtepomp gebruikt warmte als energie om meer warmte op te wekken, maar heeft wel elektriciteit nodig om te werken. Deze elektriciteit kan je echter zelf produceren met behulp van zonnepanelen, waardoor je investering zichzelf na een tijd terugbetaalt.
Zorg er ook voor dat je huishoudtoestellen zo energiezuinig mogelijk zijn. Kijk daarom altijd naar het energielabel bij de aanschaf van een nieuw apparaat. Je kiest best voor een apparaat met energielabel A+++ tot A.

Concrete tips die je nu kan toepassen

Isoleren en een warmtepomp installeren zijn zaken die een initiële investering en tijd kosten. Misschien ben je dan ook gewoon op zoek naar praktische tips die je nu meteen kan toepassen. We lijsten er hier een aantal voor jou op.

Slim verwarmen

Verwarming is verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de totale energiekosten. Een kleine ingreep in dit verbruik kan dus al snel leiden tot minder kosten. Je kan bijvoorbeeld de verwarming uitzetten als je enkele dagen niet thuis bent. ’s Nachts kan je de temperatuur in de woonkamer laten zakken tot 15 of 16 graden, want daar is toch niemand. Of probeer de verwarming eens een graadje minder te zetten en een iets dikkere trui aan te doen: deze ene graad zal al een heel verschil maken op je factuur zonder dat je echt kou moet lijden!
Het is ook een goed idee om de temperatuur in elke kamer van je huis apart te regelen. De temperatuur in je slaapkamer kan bijvoorbeeld best 18°C zijn: dat zorgt voor een betere nachtrust en minder verbruik! In je woonkamer mag de temperatuur dan gerust wat hoger zijn.

Stop sluimerverbruik

Ga eens na hoeveel stekkers er eigenlijk in het stopcontact blijven zitten zonder dat je het apparaat gebruikt. De tv of computer die in stand-by blijven staan, de stekker van de lamp, je gsm of het koffiezetapparaat die blijven inzitten… Je zal zien dat er best veel stekkers zijn die eigenlijk uitgetrokken kunnen worden! Doe dat dan ook, want zo zal je algauw een aantal tientallen euro’s besparen. Vermijd ook om het licht te laten branden in een kamer waar je niet vertoeft.

Ontkalk regelmatig je toestellen

Kalkaanslag kan jouw toestellen ongemerkt omtoveren in energievreters. Het verbruik van het toestel kan tot wel een vierde stijgen door de kalkaanslag! Het is daarom een goed idee om jouw vaatwasser, wasmachine en douchekop regelmatig te ontkalken. Bovendien zorgt ontkalken ook voor een langere levensduur van jouw toestellen!

Strijk wat minder

Strijken is voor heel wat mensen niet hun lievelingstaak. Bovendien verbruikt het strijkijzer ook best wat energie! Waarom zou je niet eens wat minder strijken? Heel wat kledingstukken, zoals broeken, ondergoed en zakdoeken hoeven niet gestreken te worden. Wanneer je kledij snel genoeg na het drogen opplooit, is een strijkijzer soms zelfs overbodig.

Verbruik wat minder water

Een warm bad nemen kan zalig ontspannend zijn. Toch is er ook een keerzijde aan de medaille: een bad nemen verbruikt gemiddeld 120 liter water. Wil je je verbruik wat minderen, dan kan je beter een douche nemen. Je verbruikt dan de helft minder water. Draai de waterkraan dicht als je je haren of je lichaam inzeept, en sta niet langer dan nodig onder de waterstraal. Of investeer in een waterbesparende douchekop. Op die manier zal je al heel wat minder water verbruiken.

Neem wat vaker de fiets en rij energiezuinig!

De brandstofprijzen swingen tegenwoordig ook de pan uit. Om zoveel mogelijk brandstof te besparen, kan je wat vaker de fiets nemen. Zeker als je niet al te ver van je werkplaats woont, is dit een goede manier om energie te besparen. Als je toch beslist om de wagen te nemen, rij dan energiezuinig. Dit kan je bijvoorbeeld doen door op je snelheid te letten. 70 tot 90 km per uur is de zuinigste snelheid. Rij ook niet te snel, want regelmatig remmen en terug moeten optrekken zorgen voor een hoger energieverbruik. Schakel zo vroeg mogelijk naar een hogere versnelling en let ten slotte ook op de bandenspanning van je wagen: met de juiste bandenspanning rijd je zo zuinig mogelijk!

Leave a comment

Your email address will not be published.