Gootsteen snel ontstoppen met soda

Gootsteen ontstoppen? Probeer deze tips!

Constateer je een laagje water in je gootsteen, of wilt het misschien helemaal niet meer weglopen? Dan is de kans erg groot dat je gootsteen verstopt zit en dat het ontstopt moet worden. Helaas is het zo, dat het inschakelen van een loodgieter nogal erg hoog in de kosten kan oplopen. Echter kun je in veel gevallen dit geld besparen, omdat je zelf meer kunt dan je denkt. Je moet maar net de trucjes weten. In dit artikel worden deze trucjes uitgelegd, dus blijf vooral verder lezen!

De sifon ontkoppelen en schoonmaken

Je hebt vast wel eens een keer onder de gootsteen gekeken. Daar zie je een zwanenhals zitten, wat wordt ook een sifon wordt genoemd. De sifon heeft een belangrijke functie, omdat het de nare rioolgeur buiten houdt. Het kan voorkomen dat er in de bochten vuil, etensresten of haren opgehoopt raken, waardoor de boel verstopt raakt. Om dit schoon te maken zul je de sifon moeten ontkoppelen en schoon moeten maken. Let goed op tijdens het ontkoppelen dat je de rubberen ring intact laat. Deze zal uiteraard moeten worden teruggeplaatst en zorgt ervoor dat er geen lekkages ontstaan. Let daarom goed op dat je deze niet beschadigd! Wat het schoonmaken betreft; de beste manier om dit te doen is door simpelweg een emmer met warm water te vullen en te mengen met een klein beetje allesreiniger, en schrobben maar! Wanneer je klaar bent, plaats je alles weer terug en is het tijd om te testen of het hier ook daadwerkelijk aan lag. Ook dit is eenvoudig! Je plaatst namelijk de stop op het afvoerputje en je laat de kraan even lopen. Wanneer de gootsteen gevuld is met wat water, laat je net weer leeglopen. Wanneer dit zonder problemen gaat, is de missie geslaagd!

Een trucje van grootmoeder

Dit noemen ze een trucje van grootmoeder, omdat je ook de gootsteen kunt ontstoppen met huiselijke middelen zoals baking soda en azijn. Hoe dit werkt? Je doet als eerste wat baking soda in het afvoerputje. Daar overheen kun je dan wat azijn gieten. Wanneer deze twee elementen met elkaar in aanraking komen, ontstaat er een bepaalde chemische reactie. Je zult merken dat het mengsel wat borrelt en bruist. Niet schrikken, dit is normaal! Dit kun je zo’n 15 minuten zijn gang laten gaan en ondertussen kun je de waterkoker vullen. Wanneer de 15 minuten bijna zijn verstreken, zet je de waterkoker aan tot op het punt dat het water kookt. Dit kokende water giet je vervolgens in de gootsteen. Je kunt hierna weer testen of de gootsteen ontstoppen is. Mocht dit niet het geval zijn, kun je dit proces herhalen. Wil dit nog steeds niet helpen, is het tijd om de volgende stap te ondernemen.

Gebruik een trekveer

Ook dit is een ideaal middel in de strijd tegen gootsteen-verstopping. Deze stalen veren zijn wel zo’n zeven meter lang en bevatten een soort klauw aan het einde van de trekveer, waarmee je al het opgehoopte vuil eruit kunt trekken. Omdat dit hulpmiddel een soort veer is, maakt het niet uit dat er scherpe bochten in de zwanenhals zitten. De veer vindt zijn weg wel! Je stopt de veer in de gootsteen je maakt tegelijkertijd een roterende beweging. Op deze manier neemt de haak het vuil op zich en trek je het eruit.

Een professioneel ontstoppingsmiddel

Wanneer je ten einde raad bent en heb gemerkt dat de drie bovenstaande manieren van ontstoppen niet gewerkt hebben, is het tijd om een professioneel ontstopper te gaan gebruiken. Dit is een eenvoudige en efficiënte wijze om de gootsteen te ontstoppen. Professionele ontstoppingsmiddelen bevatten nauwkeurig samengestelde chemische ingrediënten die alles vernietigen en verteren wat ze tegenkomen. In de meeste gevallen giet je eerst het ontstoppingsmiddel in de goot, waarna je wederom het moet doorspoelen met kokend water. Ook dit proces kun je herhalen mocht het niet de eerste keer werken. Uiteraard is het wel aanbevolen om eerst de bovenstaande alternatieve te proberen in verband met het milieu. Professionele ontstoppingsmiddelen bevatten vrij agressieve chemicaliën die niet goed zijn voor het milieu. Ook is het goed om in je achterhoofd te houden dat wanneer je te werk gaat met een professioneel ontstoppingsmiddel je goed uit moet kijken dat je de substantie zelf niet aanraakt. Dit kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Lees daarom altijd vooraf hoe je het desbetreffende ontstoppingsmiddel moet gebruiken.