Spint bestrijden

Spint bestrijden? Probeer deze tips

Je hoort regelmatig mensen klagen dat ze spint in hun planten hebben en niet weten wat ze ertegen kunnen en moeten doen. Spint is niets anders dan een verzameling van minuscule kleine mijten die het sap uit je plant zuigen en daarbij fijne draden spinnen. Spint is dus niet hetzelfde als bladluis ondanks dat ook zij regelmatig op planten voorkomen. Spint is moeilijk weg te krijgen. Ze zijn heel klein en hebben een grootte die je kunt vergelijken met een speldenknop. Ze zijn vaak moeilijk waarneembaar met het blote oog en hebben een witte, groene of gele kleur. Het zijn spinachtige beestjes die kleiner zijn dan luizen. Ze zijn maximaal een halve minimeter groot. In veel gevallen zitten ze aan de onderzijde van het blad waar ze gaatjes inprikken om de plantensappen op te zuigen. Je zult begrijpen dat de planten, waarop spint aanwezig is, er niet op bekomen. Hoe langer de mijten bij een plant de sappen uit de plant zuigen, hoe slechter de conditie van de plant wordt. Hele bladeren worden na een korte periode bruin of geel. Wanneer ze sappen uit de plant zuigen spinnen ze fijne draden in alle delen van de plant. Ze maken geen mooie spinrag, maar spinnen lukraak. Je kunt de mijten in veel gevallen waarnemen als witte puntje in het spinrag. Om je planten die de mijten hebben te redden zul je actie moeten ondernemen en de spint moeten bestrijden.

Kun je spint voorkomen?

Spint wordt vaak meegenomen door de wind op zoek naar lekkere plaatsen om sappen te gaan zuigen. Ze kunnen ook op je handen en kleren zitten. Je kunt het dus nooit helemaal voorkomen dat spint op je planten terechtkomen. Toch, als je spint in je planten hebt, kun je er best wel veel tegen doen.

Omdat mijten het liefste droog en warm weer hebben is het verstandig om de bladeren van de planten goed nat te houden. Dat kun je doen met een plantenspuit, maar ook door dagelijks, bij warm weer, even te sproeien. Vooral de onderzijde van de bladeren moeten nat worden. Omdat mijten ook graag in oude potgrond zitten, is het verstandig om je planten in huis eens in de twee of drie jaar van verse potgrond te voorzien. Je moet ervoor zorgen dat je planten gezond blijven.

Spint bestrijden.

Spint bestrijden is moeilijk. Mijten laten zich moeilijk wegjagen, maar toch moet je maatregelen nemen als je last hebt van mijten.
Het is verstandig het aantal mijten terug te dringen. Dat kun je doen door de bladeren waarop de mijten aanwezig zijn af te knippen. Je moet daarbij zorgen dat het knipgereedschap, maar ook je handen schoon blijven. Doe je dat niet dan zul je ook weer mijten afzetten op de gezonde delen van de plant. Wanneer je de slechte delen van de plant hebt weggeknipt, kun je daarna met een plantenspuit de plant besproeien met koud water waaraan een een klein beetje handzeep en spiritus is toegevoegd. Bespuit vooral de onderzijde van de ba;deren. Dit moet je ’s avonds doen, omdat dan de eitjes uitkomen en dan vergiftig je met wat geluk alle eitjes van de mijten. Deze manier van spint verwijderen moet je net zo lang herhalen, totdat je plant weer helemaal gezond is. Het is de beste manier om van spint af te komen. Wanneer je spint hebt op een of meerdere planten in de tuin is dit ook de beste manier om van spint af te komen. Wanneer je dus een plant in de tuin hebt waarvan de plant op de bladeren plekjes vertonen, moet je het blad eens nader onderzoeken. In veel gevallen zullen mijten de oorzaak zijn dat je plant in de tuin er beroerd uitziet. Je moet ook voorkomen dat de mijten naar andere gezonde planten kunnen gaan.

Spint voelt zich het beste bij hoge temperaturen. Bij 30 graden Celsius zal het ongeveer 7 dagen duren vanaf het uitkomen van een eitje tot volwassen mijt. Vanaf dat moment kan de mijt zich ook weer voortplanten. Bij 20 graden Celsius duurt het ongeveer 20 dagen. Is de temperatuur nog lager dan zullen de eitjes uitkomen wanneer de temperatuur weer aangenaam is.

Ook bij de planten in de tuin is het belangrijk dat je actie onderneemt. Laat je niet ontmoedigen door die kleine beestjes, maar je moet ze op een goede manier uitroeien.