zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen? Dit móet je weten

Zonnepanelen besparen niet alleen geld op jouw elektriciteitsrekening, maar zijn ook een geweldige bron van hernieuwbare energie en zullen ongetwijfeld jouw koolstofvoetafdruk verkleinen. Ze zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar vergen ook weinig onderhoud. Zonnetechnologie evolueert en verbetert voortdurend. Voordat je zonnepanelen koopt, is het echter belangrijk om een idee te hebben van de grootte van het paneel en het aantal benodigde panelen. Het is raadzaam een professionele en gerenommeerde installateur te raadplegen om dit alles te bespreken. Dit artikel is bedoeld om een idee te geven van wat je moet overwegen voordat je zonnepanelen koopt.

De grootte van jouw zonnepaneel wordt meestal bepaald door twee factoren: ruimte en budget. De hoeveelheid energie die je kunt opwekken zal minder zijn als jouw dak klein is, maar dit resultaat kan worden gecompenseerd door efficiëntere panelen te installeren die meer energie per m² opwekken.

De meest efficiënte panelen op de markt hebben een rendement van ongeveer 22,8%. Residentiële systemen van meer dan 4kW vereisen een extra inspectie die de installatie ervan kan vertragen.

Wat is het dagelijkse elektriciteitsverbruik in jouw woning?

De eerste stap die je moet doen, is berekenen hoeveel energie jouw huis verbruikt. Om dit te doen, moet je jouw vorige elektriciteitsrekeningen bekijken en het gemiddelde energieverbruik berekenen. Op deze facturen staat de hoeveelheid elektriciteit die je gedurende een bepaalde periode hebt verbruikt in kilowattuur (kWh), op basis van de factureringsfrequentie (bijvoorbeeld elke maand of elk kwartaal).

Om te berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig heeft om jouw huis van stroom te voorzien, moet je eerst jouw elektriciteitsverbruik per dag berekenen. Als je maandelijks wordt gefactureerd, moet je jouw elektriciteitsverbruik in kWh delen door 30; Als je per kwartaal wordt gefactureerd, moet je het bedrag door 90 delen, enzovoort.

Wat is het gemiddelde aantal uren zonneschijn per dag in jouw plaats?

Over het algemeen ligt het hoogtepunt van het zonlicht elke dag tussen 9 en 15 uur, hoewel er variaties kunnen zijn afhankelijk van jouw locatie. Sommige gebieden zullen meer licht hebben dan andere en er kan een klein verschil zijn tussen het noorden en het zuiden van het land waar je zich bevindt. Dit betekent echter niet dat je niet zoveel energie kunt produceren als je in een schaduwrijker gebied woont, het betekent alleen dat je meer panelen nodig hebt om volledig te kunnen profiteren. Om ruwweg te berekenen hoeveel energie je in kWh moet produceren, moet je jouw dagelijkse kWh-verbruik delen door het maximumaantal uren zonlicht op een dag. Je kunt dit getal vermenigvuldigen met 1000 voor het wattverbruik. Het is belangrijk dat je ook hierover jouw installateur raadpleegt. Dat gezegd hebbende, zonnepanelen werken om een aantal redenen niet altijd op volle toeren. Het kan bijvoorbeeld een bewolkte dag zijn of er kan onverwachte schaduw zijn.

Daarom raden deskundigen aan een marge van 25% aan te houden bij de berekening van de hoeveelheid energie die je dagelijks zult gebruiken. Dit compenseert eventuele inefficiënties die zich kunnen voordoen.

Hoeveel panelen heb je nodig?

De capaciteit en prestaties van zonnepanelen kunnen variëren en kwaliteit kan dus echt een verschil maken. Zonnepanelen hebben meestal een vermogen van 150 tot 345 watt per paneel, afhankelijk van de grootte van het paneel en de celtechnologie die wordt gebruikt om elk van de modules te maken.

Om te berekenen hoeveel panelen je nodig heeft, deelt je het energieverbruik per uur van jouw woning door het vermogen van de zonnepanelen. Om er zeker van te zijn dat jouw verwachtingen realistisch zijn, moet je dit doen voor een laag- en hoogspanningsoptie waarmee je een verscheidenheid van afmetingen kunt creëren. Dit zal een schatting opleveren van het aantal panelen dat nodig is om elektriciteit op te wekken. Op dit punt zult je een professionele installateur nodig hebben om toegang tot het plafond te krijgen en te bepalen welke hoek het beste zou zijn en hoe de panelen op het plafond moeten worden geplaatst.

Een andere optie is de extra energie op te slaan in een zonnebatterij voor gebruik buiten de daguren. Jouw elektriciteit “gratis” gebruiken zal altijd goedkoper zijn dan elektriciteit van het net kopen, en de energiebedrijven zullen nooit voor jouw elektriciteit betalen tegen dezelfde prijs als zij het aan je verkopen. De batterijtechnologie is sterk verbeterd en de prijs van een batterij met een zonnepaneelsysteem is ook gedaald. Naarmate de efficiëntie toeneemt, kunnen huizen en bedrijven zeer weinig elektriciteit van het net gebruiken.

Steeds meer mensen kiezen voor de installatie van fotovoltaïsche systemen, waardoor de sector van de zonnetechnologie snel groeit. Technologische vooruitgang is aan de gang.