Hanglamp ophangen, hoe doe je dat?

Hanglamp ophangen

Heb je een mooie hanglamp gekocht en wil je ze gaan ophangen? Hoe ga je te werk en welk materiaal heb je zoal nodig? Wij leggen jou hier stap voor stap uit hoe je best een hanglamp ophangt.

1. Welk materiaal heb je nodig?

Om een hanglamp op te hangen, heb je geen speciaal materiaal nodig. Iedere hobby-klusser heeft wel een schroevendraaier en een striptang in huis. Om een lamp op te hangen heb je ook nog kroonsteentjes nodig. Hiermee verbindt je de elektrische draden. Verder heb je nodig: een boormachine + boor, een plug en een haakschroef.

2. Hou het veilig

Voordat je begint, zet je de stroom af. Pas dan kun je veilig je lamp ophangen.

3. Voorzie een stevige haak om de lamp op te hangen

Of het nu gaat om een zeer zware lamp of een lichtgewicht, best voorzie je een haak in het plafond om de lamp op te hangen. Boor een gat in het plafond, plaats een plug en schroef er de haakschroef in.

4. Lichtbron verwijderen

Best haal je de lichtbron uit de lamp. Ze zou tijdens de werken wel eens kunnen stuk gaan.

5. Hang de lamp op

Nu hang je de lamp aan de schroefhaak. Test nog eventjes of ze wel degelijk vast hangt.

6. Verbind de elektrische draden

Nu verbind je de elektrische draden met elkaar. Schroef de schroefjes van de kroonsteentjes even open zodat de draden er onderdoor kunnen. Strip de draden over ongeveer een halve centimeter. De uiteinden van de dragen die uit het plafond komen, komen langs één kant in het kroonsteentje, de draden van de lamp komen langs de andere kant. Schroef de schroefjes in het kroonsteentje vast en test of ze goed vast zitten.

7. Schuif de dop van de lamp omhoog

Waarschijnlijk heeft je lamp een dop rond de draad waarmee ze ophangt. Schuif deze dop omhoog, steek alle draden mooi weg in de dop en duw de dop tot helemaal bovenaan, tot tegen het plafond. Bij sommige doppen zit er een schroefje dat je goed aandraait, zodat de dop vast zit. Andere doppen blijven automatisch vast zitten.

8. Lichtbron opnieuw aanbrengen

Draai de lichtbron terug in de lamp.

9. Schakel de stroom terug in

Je schakelt de stroom in en je bent klaar!

Wat met meervoudige hanglampen?

Bovenstaande werkwijze is van toepassing op eenvoudig hanglampen die aan één punt aan het plafond bevestigd worden.

Bij complexe hanglampen, bijvoorbeeld zeer brede lampen, kan het zijn dat de lamp op meerdere plekken in het plafond wordt vastgemaakt. Sommige grote, samengestelde lampen, hebben een plaat die tegen het plafond aan komt en van waaruit de verschillende lampen vertrekken. Bij dergelijke lampen komt de verbinding van de elektriciteit in het midden van de lamp, de lamp wordt op alle voorziene punten in het plafond vastgemaakt.

Zelf meervoudige hanglampen samenstellen?

Heb je een mooie lamp gezien, maar wil je er meerdere combineren? Dit kan perfect. Denk bijvoorbeeld aan meerdere lampen boven je eetkamertafel of je aanrecht. Je zou natuurlijk kunnen beginnen met elektrische leidingen te leggen naar elk punt waar je een lamp wil hangen. Veel makkelijker is het om met een plaat (zie hierboven) te werken, vanuit één punt de elektrische draden te verdelen en al die draden achter te plaat te verstoppen.

Leave a comment

Your email address will not be published.